/ iStock/Getty Images
"Газпром" достави първия милиард кубични метра газ по "Турски поток", се посочва в съобщение на руския холдинг, цитирано от БТА.

Около 54% от този обем са доставени на турския газов пазар, а 46% - на турско-българската граница, пише в съобщението. Търговските доставки по газопровода започнаха на 1 януари 2020 година. Президентите на Русия и Турция проведоха тържествена церемония по откриването на "Турски поток" в Истанбул на 8 януари.

Сърбия иска да помага за строителството на "Турски поток" в България

Пропускателната способност на газопровода с дължина 930 километра е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно. Първият участък с мощност 15,75 милиарда кубични метра годишно е предназначена за потребление в Турция, а вторият - за страните в Южна и Югоизточна Европа.

„Газпром“: България започна по-активно да строи газопроводи след критиките на Путин

Газопроводът минава по дъното на Черно море от територията на Русия до крайбрежието на Турция. По-нататък следва сухопътна транзитна линия до границата със съседните страни, откъдето сега газът се изнася за Гърция, България, Северна Македония. След завършването на строителството на цялата инфраструктура преносът на газ ще достигне до Сърбия и Унгария.