протест Благоевград разкопки
протест Благоевград разкопки / БГНЕС
Благоевградчани си защитиха римското селище, не искат магистрала
97225
Благоевградчани си защитиха римското селище, не искат магистрала
  • Благоевградчани си защитиха римското селище, не искат магистрала
Шествие в защита на римското селище между селата Покровник и Зелен дол се провежда в Благоевград. То се организира от граждански инициативен комитет, който настоява археологическите находки да бъдат превърнати в музей на открито, а трасето на магистрала "Струма", което минава през същия терен да бъде изместено.

Магистрала „Струма” погребва наново античното селище Скаптопара (СНИМКИ)

протест Благоевград разкопки
БГНЕС


Стотици жители на Благоевград се включиха в протестното шествие в защита на археологическите находки, за които има предположение, че са част от древния град Скаптопара. Автопоходът стартира от Югозападния университет и пое през основните булеварди на областния център. Инициативен комитет и две петиции се борят за запазване на селището от римската императорска епоха.

Община Благоевград защити археологическите находки

протест Благоевград разкопки
БГНЕС


Община Благоевград излезе с официална позиция, с която защити откритията на учените и увери, че няма да допусне да се противопостави археологията на строителството на пътното съоръжение. Според кмета Атанас Камбитов, ако изследванията потвърдят, че находките са предшественик на днешен Благоевград, това ще се превърне във визитна картичка на областния център. Очаква се експертно становище от Министерството на културата.
 
От инициативния комитет са категорични, че ще протестират, докато не получат гаранции от държавата, че древното селище ще бъде превърнато в музей на открито, а трасето на магистрала "Струма" край Благоевград ще бъде изместено.

С колко ще се забави строежът на „Струма“, ако преместят трасето заради античния град?

протест Благоевград разкопки
БГНЕС

Утре в Благоевград се очаква да пристигнат премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Двамата ще посетят античното селище край Благоевград, след което регионалният министър ще отпътува за Петрич, където ще разгледа античния град Хераклея Синтика в местността Рупите.