/ Снимка: Община Благоевград
Община Благоевград защити идеята за запазването на археологическите находки в автентичния им вид. "Направеното откритие е от огромно значение за развитието на Благоевград като културно-исторически център.

Свикват извънредна сесия заради археологическите разкопки край Покровник

Община Благоевград, Министерство на културата и Министерство на регионалното развитие работят в една посока и не бихме допуснали да противопоставим археологията и историята на строителството на магистрала „Струма“. Ако изследванията потвърдят, че находките са предшественик на днешния Благоевград, това ще бъде наша визитна картичка пред света.

С колко ще се забави строежът на „Струма“, ако преместят трасето заради античния град?

Уверявам, че ще бъде взето най-доброто решение", заяви кметът Атанас Камбитов, който заедно с председателя на Общинския съвет Радослав Тасков, посети терена на археологическите открития. По думите му има редица инженерни решения, с които може да се съхрани ценният обект. 

Магистрала „Струма” погребва наново античното селище Скаптопара (СНИМКИ)

Градоначалникът подчерта, че Община Благоевград застава изцяло зад идеята за запазване на археологическите находки в автентичния им вид. Поддържа се непрекъсната връзка с Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройство и екипа, проучващ терена.

Искат референдум да реши съдбата на римския град край Покровник

От Министерство на културата ще създадат експертна комисия, която да проучи обекта. До тогава няма да бъдат допускани никакви строителни дейности в района, свързани с изграждането на магистрала „Струма“. Последващите дейности ще бъдат съобразени с мнението на експертната комисия както и с позицията на държавно ниво.

Жители на Благоевград събраха подписка за защита на археологически находки

Инициативен комитет и две петиции се борят за запазване на древното селище край Благоевград,
което е по трасето на магистрала „Струма“ и което може да се окаже древният град Скаптопара. Тази вечер от 18.00 ч. е насрочено протестно шествие от паркинга на ЮЗУ "Неофит Рилски".  

Автор: Ивайло Урдев, стажант-репортер