/ Дарик, архив
На свиканото днес заседание на Председателски съвет към Общински съвет Благоевград, единодушно бе взето решение за провеждане на извънредна сесия на ОбС на 11 май, петък от 9:30 часа.

С колко ще се забави строежът на „Струма“, ако преместят трасето заради античния град?

На нея като единствена точка ще бъде разгледано предложението за провеждане на местен референдум „за“ или „против“ за „Запазване и възстановяване на раннохристиянска черква от IV век от времето на император Константин Велики и неговите синове, както и баня, канализация, административни, производствени и жилищни сгради открити в тракийското селище Скаптопара на площ от 120 декара в землището на с. Покровник и с.Зелен дол“.

Магистрала „Струма” погребва наново античното селище Скаптопара (СНИМКИ)

На заседанието бяха обсъдени възможностите, които дава Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление по въпросите касаещи културното и историческо наследство.

Искат референдум да реши съдбата на римския град край Покровник

По време на обсъждането членовете на Председателския съвет изразиха категоричната си позиция в подкрепа на запазване на обекта. На предстоящата сесия съветниците ще бъдат запознати с процедурата за обявяване на обекта за недвижим паметник на културата от местно или национално значение, както и възможностите Общински съвет Благоевград да изрази общата си позиция по въпроса.

На Председателския съвет присъства и кметът Атанас Камбитов, който информира съветниците, че на национално ниво се създава комисия с председател световноизвестният професор Васил Николов, в която ще бъдат включени археолози, архитекти и инженери.

Жители на Благоевград събраха подписка за защита на археологически находки

Тази комисия ще направи необходимите експертизи и ще даде официално становище по въпроса. Всякаква строителна дейност на територията на разкопките до тогава е преустановена. Междувременно от Община Благоевград са взети мерки още с откриването на първите разкопки, като е назначена денонощна охрана на обекта.

Автор: Ивайло Урдев, стажант-репортер