Бивши депутати от ДПС получиха осъдителни присъди
Бивши депутати от ДПС получиха осъдителни присъди / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Тежки осъдителни присъди за двамата бивши депутати от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер. Софийският градски съд ги осъди съответно на 11 и 10 години затвор. Останалите двама подсъдими по делото получиха по 7 години лишаване от свобода

Гюнай Сефер и Митхат Табаков заедно с Росица Милечва и Веско Панчински са обвинени в документна измама. Става въпрос за незаконно придобити 374 000 лева през 2006 г. по проект за изграждане на 7 км път между село Окорш и главния път Силистра-Шумен в Дулово. Табаков беше признат за виновен и по останалите три обвинения срещу него, едното от които е за документна измама.

След като чу от съда, че е призната за виновна, Росица Милчева избухна в неудържими ридания и в крайна сметка четенето на присъдата беше отложено с няколко минути. Присъдата на съда идва след като прокуратурата поиска над 10 години лишаване от свобода за Табаков и Сефер.

Табаков и Сефер се отказаха от депутатските си имунитети в края на октомври м.г. по искане на бившия главен прокурор Борис Велчев. Двамата бивши депутати бяха от първите делегати, които скочиха да бият нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов. Табаков вече има няколко осъдителни присъди на първа инстанция, всичките по-малки от настоящата.

Сефер и Табаков са обвинени за документна измама в особено големи размери. Според прокуратурата Сефер и Табаков са получили неправомерно над 370 000 лв. от „Публични инвестиционни проекти” ЕАД чрез деклариране на неверни обстоятелства за извършени строително-монтажни работи. Злоупотребите са свързани с две обществени поръчки за строеж на седем километрова отсечка от селски път между с. Окорш, община Дулово и главния път Силистра - Шумен в края на 2006 г.