Бивш шеф на НЗОК: От трусовете в здравната система ще пострадат пациентите
Бивш шеф на НЗОК: От трусовете в здравната система ще пострадат пациентите / www.sxc.hu
Бивш шеф на НЗОК: От трусовете в здравната система ще пострадат пациентите
50480
Бивш шеф на НЗОК: От трусовете в здравната система ще пострадат пациентите
  • Бивш шеф на НЗОК: От трусовете в здравната система ще пострадат пациентите

Последните промени в здравния сектор са резултат от чисто личностните битки за налагане на воля и власт в тази сфера, които обаче винаги са подпомагани и от корпоративни интереси в лекарствения бизнес. Това коментира в интервю за „Дарик кафе" един от бившите директора на НЗОК д-р Бойко Пенков. По думите му става въпрос за огромни средства - половин милиард лева са само парите за лекарства, а отделно сумите в здравеопазването са около 3 млрд. лева.

Въпреки че според д-р Пенков здравната система се клати в най-неподходящия момент, той определи като правилни действията на премиера Бойко Борисов, който вчера освободи от поста и заместник-здравният министър Гергана Павлова: „Премиерът според мен беше съвсем прав. Всички чакахме реакцията му и тя беше впечатляваща. Ако аз съм премиер на неговото място, щях да ги изчистя още доста по-рано. Ти си назначил хора, които да си вършат работата и да не ти създават проблеми. Те като в детска градина се замерят един срещу друг с разни скандали, нарушават мира в системата. За какво й е на държавата да се клати системата в момента за това кой е по-велик?! В тази война никой не печели". Попитан къде стои здравният министър в тази война, д-р Пенков отговори: „Гледам го, че се бори за надмощие и влияние да може да прокара едни или други свои идеи. Прави впечатление, че е в политическа изолация. Явно има доверието на премиера, но според мен това не стига. Ако нещата не вървят, трябва да се търси начин да тръгнат и да се случат. Иначе няма смисъл, тъпчем на едно място, клатим влака, вместо да вървим напред. Според мен това не е краят на историята".

Д-р Бойко Пенков посочи, че са абсолютно безсмислени намеренията на здравния министър Стефан Константинов, който снощи обяви, че ще поиска външни за министерството експерти да направят одит на цените на лекарствата. Това няма да доведе до понижаването на цените, коментира бившият шеф на Здравната каса. Д-р Пенков предупреди обаче, че от трусовете в здравната система в момента в крайна сметка ще пострадат пациентите.

„Много е неприятно, тъй като на практика здравното осигуряване е обезглавено - няма председател на надзорния съвет, няма изпълнителен директор, който да върши чисто оперативно ръководството на касата, не знам какви са правомощията на подуправителя. Това означава, че има опасност да се забавят плащанията, тъй като трябва директорът с неговия спесимент да преведе парите от БНБ към банките, които обслужват сметките на касата в областните градове. Всички болниците в момента се тресат по простата причина, че има неизвестни неща. На никого не му трябваше този скандал в този момент. Хората сега подписват договори, самите пациенти страдат. Проблемът е, че като даденото лечебно заведение няма договор, не му дават правата то да насочи човек някъде. Ако на Вас ви се наложи да направите скенер и отидете в някой медицински център, ако той няма договор, те ще кажат да изчакате или ще подадат молба да Ви пратят на скенер, но ще чакате, докато подпишат договор. Болестта не чака", обясни бившият директор на НЗОК.