/ БГНЕС
Комисията прие и предложението на ДПС партиите да могат да се финансират от физически и юридически лица
Бюджетната комисия намали на второ четене партийна субсидия на 1 лв. за действително получен глас, предаде Агенция „Фокус“.

Текстовете са заложени в Закона за държавния бюджет за 2019 г. и бяха приети на второ гласуване от комисията. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

БГНЕС

Съгласно текстовете за периода от 1 януари до 30 юни 2019 г. размерът на държавната субсидия ще е 11 лв. за получен действителен глас.

Атака подкрепя искането за субсидия от един лев

Намалението на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. ще важи за периода от 1 юли до 31 декември 2019 г. Депутатите от Комисията отхвърлиха предложението на ДПС за 0 лв. партийна субсидия за действително получен глас, както и това на ВМРО размерът на субсидията за парламентарна група да бъде 1,5 млн. лв.

БГНЕС

По-късно бюджетната комисия прие предложението на ДПС партиите да могат да се финансират от физически и юридически лица. Предложението на ДПС бе заложено в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се изменя Законът за политическите партии.

ГЕРБ прие предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите
 
В досега действащите разпоредби дейността на политическите партии се финансира от собствени приходи и от държавна субсидия.
 
Прието бе предложението на работната група държавата и общините да предоставят безвъзмездно офиси на политическите партии.

БГНЕС

Обединени патриоти и ГЕРБ отказаха разговори с БСП за партийните субсидии
 
Отхвърлено бе предложението на НФСБ даренията за политически партии за една календарна година да не надвишават 8 млн. лв. Депутатите отхвърлиха предложението и на ВМРО партиите, които имат парламентарни групи, да получават допълнителни субсидии. По предложение на председателя на Бюджетна комисия всички останали текстове, извън темата за субсидиите, не бяха подложени на гласуване.