„Когато се гледа бюджета, дебатите са емоционални. Има поведение обаче, което е несъвместимо с пленарна зала. Факт е, че трябва да работим за хората, а не да се караме”, заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от ГЕРБ Мария Илиева.

Според нея растежът на минималната пенсия е добър. „Даваме си сметка, че парите са недостатъчни, но се работи по въпроса с малки крачки. Нека не забравяме къде сме били и къде сме сега”, поясни Илиева.

Заплатите на социалните работници се увеличават с 15%

„Системата по социално осигуряване е консервативна. Доскоро тя се дофинансираше през бюджета ”, уточни тя.

„Не одобряваме подходът да се увеличават с по малко пари пенсиите от 1 юли. Нашето предложение беше те да бъдат преизчислени. Къде са парите от Сребърния фонд? Един възрастен човек разполага с 8 лв. и 33 ст. на ден. Очевидно имаме различно разбиране за това какво отношение трябва да имаме към пенсионерите”, контрира Дора Янкова, депутат от "БСП за България". "Ако в  Сребърния фонд имаше тези 10 милиарда лева, нямаше да има проблем да бъдат преизчислени пенсиите. Фондът се пълнеше с продажбите и концесиите, само че тези средства са някъде другаде. Не зная къде'', каза Янкова.

Опозиция и управляващи се разминаха за разходите в Бюджет 2020

Тя предложи също така да бъде създаден Фонд за изравняване на различията между регионите, за да може общините да се почувстват по-значими и по-ефективни, защото според нея ''пет града в България вървят напред, а всички останали вървят назад''."С този бюджет българите ще останат отново най-бедни, регионалните различия ще бъдат задълбочени и в регионите няма кой да стимулира и да подаде ръка за икономическо развитие", заяви депутатката от БСП. Опонентката й от ГЕРБ Мария Илиева пък е на противоположното мнение: "Българите ще имат по-високи доходи, бюджетът е балансиран и ни дава сигурност".

NOVA