Бежанската вълна изправя България пред здравен риск, смята вирусолог
Бежанската вълна изправя България пред здравен риск, смята вирусолог / снимка: DarikNews.bg, Йоана Миланова

Бежанската вълна изправя България пред сериозен здравен риск, смята вирусологът д-р Радка Аргирова. „Децата на пристигащите семейства не са ваксинирани изобщо, тъй като техният национален имунизационен календар не работи. Не знаем с какво са заразени и какво могат да пренесат", каза във Велико Търново медикът.

Тя посочи, че голяма част от бежанците се ваксинират в турските лагери, но не са обхванати на 100%.  Според нея единственият сигурен начин да бъдат предпазени българчетата е те да бъдат ваксинирани.

Опасенията на вирусолога сподели и депутатът Нигяр Джафер, която е член на здравната комисия в Народното събрание. Тя определи бежанската вълна като истинско изпитание за здравните системи на европейските страни.

„Вече сме наясно, че бежанците нямат никакви ваксинации, което ще постави и редица финансови и организационни проблеми", посочи тя.

Велико Търново бе домакин на мащабен здравен форум, посветен на ваксините. Дискусията се организира от Фондация „Мост". По време не срещата бяха поставени редица актуални въпроси, сред които и антиваксиналните настроения в страната.

„Ние трябва да обучим нашите лекари, да им кажем ползите от имунизациите, какви са страничните действия и противопоказания. Всичко това трябва да почива на истинска научна основа и знание", категорична бе д-р Радка Аргирова. Тя подчерта, че ваксината е единственият начин за предпазване от редица болести, особено от тези предавани по въздушно-капков път. „Ние не можем да се изолираме от живота - всички пътуваме в градския транспорт, ходим на кино, срещаме се с хора. Ние сме обществени същества", обясни вирусологът.

По нейни думи ваксиналното дело се разширява в световен мащаб, а днес се разработват имунизации дори срещу затлъстяване, хипертония, диабет.

Други новини от Велико Търново