Без казина, игрални зали и клубове до студентските общежития
Без казина, игрални зали и клубове до студентските общежития / БГНЕС, архив
Без казина, игрални зали и клубове до студентските общежития
56689
Без казина, игрални зали и клубове до студентските общежития
  • Без казина, игрални зали и клубове до студентските общежития

Казина, игрални зали и клубове, които работят след 22 .00 часа, да не могат да бъдат в студентските общежития или на по-малко от 100 метра от тях. Това решиха депутатите, като приеха консенсусно на първо четене промените в Закона за висшето образование.

При заварено положение заведенията, които не отговарят на новите условия, трябва да прекратят дейността си след изтичане на лиценза, издаден от Държавната комисия по хазарта. Максималната продължителност на лиценза е пет години.

Според промените университетите няма да имат право да предоставят ползвани от тях помещения за откриване на игрални зали, казина и заведения с работно време след 22.00 часа. Въпреки че консенсусно подкрепиха промените, според депутатите още въпроси остават отворени.

Един от вносителите на предложенията - Огнян Стоичков, обясни, че преди окончателното им приемане, те ще се усъвършенстват: „Основното е редът, общественият ред и спокойствието в Студентски град, такова, каквото като условия в момента липсва. Криминалната хроника от последните няколко години за съжаление е пълна с трагични случаи, не само с криминални, но и с трагичен край случаи - за студенти, за наши младежи, които са изпратени да учат в Студентски град, да спортуват, да почиват, вместо това намират своята кончина там, където трябва да се образоват".

Министърът на образованието ще трябва поне веднъж на две години да извършва проверки във всяко висше училище, решиха още депутатите.

Ако до 3 месеца не бъдат изпълнени препоръките за отстраняване на нарушенията, той ще има право да предложи да се спре изплащането на издръжката на съответния университет.

С промените се налага и забрана за продажбата на алкохол в общежитията.