Без история и география за абитуриентите
Без история и география за абитуриентите / снимка: БГНЕС, архив

Историята отпада от задължителните часове в 11-и и 12-и клас. Това предвижда проект на нова наредба за учебния план. Задължителната подготовка изключва напълно и географията, която и в момента не се учи в последните два класа в професионалните гимназии.

Така учениците в последните два класа на гимназията няма да учат задължително история и география, а само ако изберат предметите като СИП или ЗИП или пък изучаването им е включено в избрания от тях профил.

Просветното министерство с идея за по-дълга учебна година

Липсата на история в 11-и и 12-и клас ще се компенсира с повече часове в 10-и - по 3,5 седмично, вместо по 2, както е в момента, обясни пред „Монитор” зам.- министърът на образованието Ваня Кастрева. В допълнителни часове десетокласниците ще залягат на уроците за история за България.

Биологията и химията също отпадат от задължителната подготовка. В момента те се изучават по 1 час седмично в 11-ти клас.

Вадят Ботев и Вазов от учебниците по литература?

Всички зрелостници обаче ще учат повече български език и литература, който остава в задължителната подготовка за всички ученици от 1-ви до 12-и клас. Проектите на новите учебни планове предвиждат в 12-ти клас абитуриентите да имат по 93 часа български език и литература, вместо 62 в момента.

Гимназистите в 11-и и 12-и клас ще имат и един чисто нов предмет - гражданско образование. Другите задължителни предмети са математика, два чужди езика и физическо възпитание и спорт.