/ ThinkStock/Getty Images
Отпада ограничението за вериги през Пампорово
Все още е в сила бедственото положение за област Смолян, но се очаква днес преди обяд то да бъде отменено.

Обстановката след последните снеговалежи постепенно се нормализира, но все още има села без ток и достъп. Без електрозахранване са по две населени места от общините Девин и Борино, както и с.Мугла от община Смолян, до където все още няма и достъп.

Бедствено положение в Смолянско заради снега (СНИМКИ)

Снощи до късно екипи пробивали падналите лавини и кална маса, но все още пътят не е отворен. Добрата новина за смолянското село е, че служители на общината и пожарната са успели да стигнат до селото и да подсигурят необходимото гориво, лекарства и храна. Днес работата по пробиването на пътя продължава.

Относно пътната обстановка Смолян-Пампорово-Проглед вече е проходим без вериги, докато остава ограничението за Стойките-Пампорово, където автомобилите трябва да бъдат със средства против боксуване. Вече служители на 101-ви Алпийски полк са започнали пробиването на прохода „Превала“, който е затворен от петък, съобщи зам. областният управител на Смолян Адриан Петров.

Тежка обстановка на много места в страната заради снеговалежите

След едноседмичната грипна ваканция от днес всички учебни заведения на територията на областта възобновяват учебния процес. Изключение прави община Доспат, където два дни нямаше ток и училищата не са отоплени. Грипната епидемия обаче остава в сила, уточни д-р Сийка Чернева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” при Регионалната здравна инспекция-Смолян.