Присъдата на Аксел Олеков, убил 18-годишната Андреа, влезе в сила - той ще лежи в затвора 18 години
Присъдата на убиеца, който отне живота на 18-годишната Андреа от село Галиче, влезе в сила. Той беше осъден от Врачанския окръжен съд за 4 престъпления – влизане с взлом, грабеж, изнасилване и убийство.

За всичките извършени престъпления Аксел Олеков ще лежи в затвора 18 години. Това е маскималното, което можеше да му бъде присъдено, защото е извършил престъпленията още докато е бил малолетен, посочва NOVA.

18 години затвор за жестокото убийство на Андреа от Галиче (ВИДЕО)

Вечерта, преди да отнеме живота й, непълнолетният убиец вечеря с баба си и дядо си в къщата им, която е през улицата. Тръгва си и следва страшното. Нападателят чупи прозорец на приземния етаж, влиза в къщата, нахвърля се върху момичето, което отчаяно се бори и опитва да се обади на свой братовчед. Когато тя вече е полумъртва, той я изнасилва. За да прикрие деянието си, той я умъртвява с ножа, който намерил на масата. Взема парите й и си тръгва с тях.

Хората наоколо научават на сутринта, че Андреа е убита по най-жесток начин. Не подозират кой е отнел живота й. Изплашени и плачещи съседи и близки стоят пред къщата още, преди да дойде криминалистичната лаборатория. Убиецът също е там, но никой дори не подозира това. Той слуша внимателно какво говорят и близките, и полицаите, и репортерите. После отива да си купи разни вещи с кървавите пари на Андреа. Няколко часа по-късно е арестуван. Тогава и дядо му научава, че извергът, който е клел преди малко е неговият внук, а хората още тогава искат за него най-тежката присъда.

С протест започна делото срещу задържания за убийство на Андреа от Галиче (ВИДЕО)

И правят протести и в селото, и пред сградата на съда по време на делото.

„Това не е човек, това е изверг. Изверг! Как може след това си е купил техника, купил си е дрехи. Даже е бил сред разследващите е бил там и е бил усмихнат“, казва бащата на Андреа – Асен Руменов.

Източници на NOVA разказаха, че и по време на разпита, докато разказвал какво е направил с момичето също се усмихвал.

И на последното съдебно заседание Аксел се криел със същата качулка, с която бил в зловещата нощ и ужасяващото утро.

Пред сградата на съда неизменно бяха десетки хора от две села, дошли да настояват за сурова присъда заедно с бащата на Андреа.

„В прокуратурата, когато отидох за пръв път и там ми казаха, че сега за непълнолетен убиец и за независимо от какъв характер, какво е престъплението и какво е убийството, максимумът, който може да му се даде, е 12 години. Това беше за мен все едно - един път бях убит от това, че дъщеря ми вече не е между живите, и втори път бях убит от според сега действащия закон. Това беше за мен голям ужас и аз още тогава казах, че ще се боря и няма да оставя нещата така. Аз искам да намеря покой за мен и покой за детето си“, добавя бащата на Андреа.

Той не е стъпва в къщата в Галиче. Живее при свои близки в друго населено място. Там получи новината, че присъдата не е обжалвана и е влязла в сила.

„Радвам се, щото все пак се даде някаква присъда, защото има много случаи, в които присъдата в тоя период от време не може да се даде. Получи това, което е максимума от закона, според сега действащия закон. Според мен това не е достатъчно и никога не би могло да бъде за убийство от такъв характер. Това е жестокост, която не само заради мен и заради моя случай, но това трябваше да се накаже с максимална присъда за назидание на всички такива, които престъпват закона и които са склонни да извършат такива тежки престъпления“, казва Асен Руменов.

„Доволна съм, че дадоха максимална присъда на убиеца. Не съм доволна от това, че годините са малко. Един човешки живот не струва 18 години. Той ще излезе на моите години здрав, прав, в силата си и ще може да си има семейство, деца. Ще може да си убива наново… Осъдените сме ние“, казва племенницата на Румен.

Затова близките ще продължат да настояват законът да бъде променен. Те събират подписка сред съмишленици в цялата страна и ще я внесат в Народното събрание с искане за промяна в Наказателния кодекс. Ще направят и фондация на името на Андреа, която да дава защита на пострадали от престъпления хора.
nova.bg