/ ThinkStock/Getty Images
Баща преби лекарка, искал плацентата на детето си
94131
Баща преби лекарка, искал плацентата на детето си
  • Баща преби лекарка, искал плацентата на детето си
Баща на новородено преби лекарка в столичната АГ болница "Шейново". Причината - на мъжа било отказано да получи плацентата след раждането на детето му.
 
След като му било обяснено, че има законова процедура, която трябва да бъде спазена, бащата нанесъл тежък удар в главата на д-р Албена Гагова. Лекарката била открита след повече от 20 минути да лежи окървавена и в безсъзнание на стълбите.
 
Мъжът е задържан на следващия ден и е привлечен като обвиняем за нанасяне на лека телесна повреда на медицински специалист. Ако бъде признат за виновен го очакват между 1 и 5 години затвор.

Отново нападение над медик: Пребиха фелдшер в спешния център в Дулово

Плацентата и кръвта от плацентата са богати на елементи, които впоследствие могат да станат основа за трансплантация, обясни пред Дарик директорът на болница "Шейново" д-р Румен Велев.
 
"Плацентата е биологичен материал, богат на различни елементи, които след това могат да станат основа за трансплантация. Затова всички тези банки, които съхраняват кръв, се подчиняват на съответните разпоредби и имат разрешения за тази дейност от Агенцията по трансплантация", обясни д-р Велев.

Пияни роми пребиха фелдшерка

По думите му бащата на детето се занимава с генетика и е знаел много добре какви са процедурите, за да получи плацентата. "Бащата е човек, който се занимава с генетика, той е работил в Англия, не е някой, който не знае за какво става въпрос", поясни той.

След получения отказ бащата изпада в агресия и удря д-р Албена Гагова, която минути по-рано е извършила цезарово сечение на съпругата му.
 
Дядо нападна лекарка

"Няма свидетел на това, но тя е намерена 20-25 минути по-късно на вътрешните стълби, в безсъзнание в локва кръв. Първоначално колегите помислили да не й се е случило нещо, да е получила инсулт, защото беше много горещо", обясни директорът на болницата.
 
"Тя е след комоцио, със счупен нос, с разкъсана горна устна. По-скоро тя е в много тежко психическо състояние и няма спомен за случилото се", посочи още той.
 
Пациент счупи носа на лекар

Д-р Велев заяви още, че от другата седмица лекарите в болницата започват символичен протест. "Ще започнем един символичен протест. Ще сложим протестни лентички, на които ще пише "Не на агресията в здравеопазването". Много колеги ми се обаждат от други болници, които също ни подкрепят и може би подобни действия ще доведат до някакъв резултат", оптимист е д-р Румен Велев.