Николай Бареков
Николай Бареков / БГНЕС, архив
Съдът ми заложи капан, за да не се регистрирам на изборите, заяви Николай Бареков в ефира на БНТ. Той подчерта, че неговата партия се казва "Презареди България", като решението за това е взето по време на конгрес.

ЦИК отхвърли регистрацията на "Презареди България" за изборите през март

"Направихме в един и същи ден конгресите с Христо Иванов. Съдът пусна 4 дни по-рано неговото дело, а ако беше пуснал по-рано нашето дело, ние щяхме да имаме готово решение, влязло в сила още на 8 февруари. Само, че решението стана факт на 9 февруари. Реших да подадем документите в ЦИК така, както са - с препис на съда, че той е взел решение да смени името. Истината е, че ние днес ще обжалваме пред ЦИК решението на ВАС и ще участваме на изборите като "Презареди България", категоричен бе Бареков.

Бареков: Трябва да има презареждане на системата - мандатност и отзоваване на депутатите

Според него съдебната система у нас са в безобразно състояние. Той посочи, че като евродепутат е трябвало да нахлува в Съдебната палата с журналисти, за да отворят деловодството и да получи един препис. "Решението е влязло отдавна по всякакви канони. Не мога да издиря един съдия в СГС, включително и неговия председател да ми даде един лист, на който е написано - да, такова решение има и то вече е влязло в сила. Не може по този начин институциите да решават проблемите на хората", обясни Бареков.

Николай Бареков с нов политически проект

Той каза още, че знае този съд на кого е подвластен. По думите му, доста лобита са в съдебната система. "За жалост аз като не съм нито към едното, нито към другото лоби и лобито на кръга "Капитал" ми погоди този номер", коментира Бареков.
 
БНТ