Служебният кабинет стои твърдо зад подкрепата на бизнеса и туристическия бранш. Успяхме да възстановим жизнеспособността на туристическия сектор, който претърпя не само у нас, но и в цял свят най-много загуби. Това заяви министърът на туризма в служебния кабинет Стела Балтова на брифинг в Министерския съвет.

"Паралелно с това продължихме мерките за икономическо и социално подпомагане на сектора – продължихме мерките и разработихме нови. В 17 програми с мерки в подкрепа на бизнеса са релевантни и за туризма – над 685 млн. са средствата, с които е подкрепен този сектор. Надяваме се, че актуализацията на бюджета ще се приеме скоро, за да може мерките да продължат", посочи тя.

Петков: Промяна на мерките за бизнеса като 60/40 може да доведе до забавяне на парите

Тя посочи, че динамиката в сектора съществува не само и у нас, но в цял свят.

"Затова разработихме здравен план за действие в условията на пандемия, за да има предвидимост за сектора. Ограниченията засяга най-вече заведенията, които работят след 23 часа. Има ограничения по отношение на събитийния туризъм, но обсъждаме възможности за помощ със средствата, които ще дойдат от актуализацията", посочи тя.