Авиоотряд 28 загуби второ дело заради отказ за предоставяне на информация
Авиоотряд 28 загуби второ дело заради отказ за предоставяне на информация / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Авиоотряд 28 загуби второ дело в съда, заради отказа си да предостави информация по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Този път Сдружение „България на гражданите" осъди авиоотряда във Върховния административен съд.

Още през есента на 2012 година от сдружението алармираха за нарушения в извършваните полети, на базата на изискани и получени документи.

След това обаче бившият директор на правителствените самолети Пенчо Пенев отказа да предостави на сдружението пълен достъп до информация за полетите в периода 2009-2012 година с мотив, че предоставянето й изисква прекомерна работа по обобщаване на данни, което авиоотрядът не бил задължен да прави, припомнят от „България на гражданите".

Според отсъденото от ВАС авиоотрядът не може да извършва полети, без да разполага с каквито и да е документи и информация, която подлежи на съхранение и изработване от авиозвеното, включително документация, която удостоверява факти, свързани с полетите.

Така съдът разпорежда на правителствения авиоотряд да предостави на „България на гражданите" исканата от тях информация, като в мотивите се посочва, че Пенев незаконно е отказал на сдружението да осигури достъп до нея.