Атакуват депутати със SMS заради здравните вноски
Атакуват депутати със SMS заради здравните вноски / netinfo
Депутатите от мнозинството бяха подложени на масирана есемес-атака от българи, живеещи в чужбина. Почти всички народни избраници от управляващата коалиция в четвъртък, в петък и дори през нощта са получили десетки телефонни съобщения с призива да подкрепят законопроекта на депутатите от ОДС Мартин Димитров и Ваньо Шарков, който предвижда освобождаването от здравни вноски на сънародниците ни зад граница. Двамата се разграничиха от акцията и се извиниха за причиненото безпокойство на колегите си.

Сред получилите есемеси с призив да подкрепят закона бяха Кирил Добрев, Иван Гризанов, Тодор Кумчев и Юнал Лютфи.

Вносителят Ваньо Шарков се извини от парламентарната трибуна заради есемесния тероризъм, а после обясни, че акцията на българите в чужбина е безсмислена, тъй като законът е приет на първо четене, одобрен е от здравната комисия и очаква второто си гласуване, като мнозинството има политическата воля да го подкрепи. Той изказа притеснението си, че след този натиск върху депутатите това може да не се случи и добави: „Смятам, че се получава обратният ефект. Тези, които искат да гласуват „за” след такъв натиск могат да гласуват и против”.

Няма сила, която да ме накара да гласувам този законопроект под натиск, коментира Татяна Дончева. Хасан Адемов определи случилото се като терор, същото каза и Огнян Герджиков и допълни: „Полудях от тези есемеси. Имах намерението да подкрепя законопроекта, няма да го подкрепя заради това изключително нагло поведение. Получил съм може би 50 есемеса и продължавам да ги получавам. Това е терор”.

Въпреки че в кулоарите Мартин Димитров се извиняваше на колегите си от БСП, той не се съгласи с ответната им реакция да отхвърлят закона: „Не може личната емоция да е водеща, когато се гласува законопроект”, каза Мартин Димитров.

По информация на Дарик именно Димитров е организирал сънародниците ни зад граница в злополучната кампания, заради което вече е бил порицан от ръководството на ОДС.