Атака внесе проект за декларация за осъждане на изявленията на Доган
Атака внесе проект за декларация за осъждане на изявленията на Доган / снимка: Sofia Photo Agency, архив

 

"Атака" внесоха проекта си за декларация на Народното събрание за осъждане на изявленията на лидера на ДПС Ахмед Доган в Кърджали за Балканската война. Това съобщиха от пресцентъра на "Атака".

Националистите ще предложат проектът да бъде обсъден като първа точка в програмата на парламента в сряда, когато е първата сряда от месеца и опозицията има право да предлага точки в дневния ред.

Категорично ще се противопоставим и ще предприемем всички необходими мерки за пресичане на всякакви опити за подмяна на историческата истина, насаждането на етническа и верска нетърпимост и създаване на предпоставки за сепаратизъм и промяна на унитарния характер на българската държавност, пише в проектодекларацята.

В мотивите си вносителите посочват, че в публично изказване на 4 ноември в Кърджали Ахмед Доган е обявил Балканската война от 1912-1913 г. за "възродителен процес" спрямо мюсюлманите и е оспорил освободителния й характер.

Доган, в качеството си на лидер на ДПС, извърши акт, с който осъществи открито посегателство срещу принципите, залегнали в Конституцията, и оспори териториалната цялост на България, отричайки освободителния характер на Балканската война, смятат от "Атака". Те виждат в това изявление "поредния акт, с който ДПС открито демонстрира своя етнически и верски характер".

Според националистите това са действия, които представляват пряка опасност за българската държавност и влизат в противоречие с Конституцията, затова трябва остро да бъдат осъдени.