Атака пита МВР за мерките в смесените райони
Атака пита МВР за мерките в смесените райони / netinfo

Парламентарната група на партия “Атака” е внесла в МВР питане до министър Румен Петков за причината да бъдат наложени засилени мерки за сигурност в етнически смесените райони в страната. Това съобщи за Дарик радио депутатът от националистическата партия Митко Димитров.

Питането до министър Петков е внесено днес късно следобед във вътрешното министерство и се базира на цитираната информация от национален ежедневник изнесена от главен комисар Валентин Петров.

Кое налага такова присъствие. Атака не е провеждала никакви мероприятия в тези райони, каза Димитров.

Според него не стават ясни причините за наложените мерки от ведомството на министър Петков. Това може да се обясни само с начало на предизборна PR кампания на президента Първанов,” категоричен бе депутатът. Отговорът на вътрешния министър се очаква този петък по време на парламентарния контрол.

МВР има ясна и последователна политика за засилено полицейско присъствие във всички райони като цяло и на местата, където то е необходимо в зависимост от един или друг актуален фактор. Това се казва в позиция на МВР, публикувана на интернет страницата на министерството.

Към настоящия момент, в разгара на летния сезон това са курортите край морето и земеделските региони. Засилено присъствие не означава непременно увеличаване на състава, се посочва още в позицията. Целта е превенция на престъпността.

Действията на полицейските служители са насочени към усилия за по-активно опазване на живота, здравето и сигурността на гражданите независимо от районите, в които живеят.

За постигане на стратегическата цел за намаляване и овладяване на престъпните прояви, органите на реда по места поддържат партньорски отношения с лидерите на различни общности, техни представители работят в МВР и това е ясна и съзнателно провеждана политика на Министерство на вътрешните работи. Опитите при различни криминални и престъпления на социално битова основа да се търсят етнически причини са некоректни и
остават на съвестта и морала на авторите им. Служителите на полицията всекидневно са сред хората в тези квартали и отношенията между тях и жителите са изключително добри, се казва в позицията на МВР.

Няма никакви симптоми за създадено етническо напрежение в Кърджали. Няма нищо извънредно, което да говори за етническо противопоставяне, каза шефът на областната дирекция Полиция комисар Димитър Шереметев.

В обществото се насажда грешна представа, че МВР е започнало да изпълнява някакви специални, или едва ли не извънредни мерки и че те са в етнически смесените райони, каза още той.

По думите му има засилено полицейско присъствие на места, но това е за подобряване на полицейските услуги.

Няма усложняване на оперативната обстановка. Не е правилно това, че понякога за чисто битови и криминални деяния се правят опити те да бъдат етнизирани, каза още Шереметев.

Повече чуйте в звуковия файл