Аптеки не отпускат инсулин за 85 000 диабетици
Аптеки не отпускат инсулин за 85 000 диабетици / снимка: БГНЕС
Аптеки не отпускат инсулин за 85 000 диабетици
20076
Аптеки не отпускат инсулин за 85 000 диабетици
  • Аптеки не отпускат инсулин за 85 000 диабетици

Огромен брой аптеки в страната не отпускат лекарства, заплатени от здравната каса. Диабетици са подали оплаквания в столичната каса, че не могат да намерят инсулин. Оттам обясниха, че започват масирани проверки на аптеките, които са сключили договор с касата за продажба на инсулин. Проблемът е, че фармацевтите все още не знаят на каква цена ще купуват лекарствата от производителя и каква част от нея ще им се заплаща от институцията, обясни за Дарик председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. Прогнозата на Ненчев е, че проблемът може да се реши най-рано до седмица.
 
По информация на Българския фармацевтичен съюз във Варна нито една аптека в момента не работи със здравната каса. Все още много фармацевти не са получили софтуера, чрез който да виждат кое лекарство е безплатно за пациентите и за кое трябва частично да си заплатят, обясни Ненчев и добави:

До последно не бяха уточнили какви контроли трябва да има този софтуер. Мислите ли, че се прави за два часа такава поправка в софтуера.

Вие не виждате вина във фирмите, които правят софтуера?

Разбира се, това е безумие. Има проблеми явно и в софтуера при лекарите - точно какво да изписват, частично платените, доколко могат да се изписват. Вие като пациент като отидете при лекаря и той ви твърди, че е напълно платено, и след това като дойдете при мен, аз ви казвам, че не е напълно платено - касата ми плаща 7 лева, а го получаваме на 10, и трябва 3 лева да ми доплатите. Тогава пациентът ми вдига скандал и аз знам, че нямам 1 стотинка надценка и какво ще се получи.

Специално хората с хронични заболявания, например диабетиците, имат резерви от инсулин, но в един момент те свършват. Няма ли как да направите компромис, за да получат инсулина си?

Фармацевтите не могат да направят компромис поради простата причина, че още миналата седмица дистрибуторите се прибраха всички напълно платени лекарства в складовете. В момента инсулинът не е в аптеките.
 
 
 Инсулинозависимите диабетици в България са 85 хиляди.