/ iStock/Getty Images
С призив за разумно и безопасно шофиране от Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще се включат в кампания по повод Световния ден в памет на жертвите на пътя, съобщиха от АПИ. На 20 ноември, по инициатива на ООН, светът отдава почит на изгубилите живота си при пътни инциденти.

Тази неделя всички пътни знаци в страната, които имат възможност за дистанционно изменение, ще изпишат призив към шофьорите да карат внимателно и разумно. Безопасността при пътуване е най-важна, напомнят от АПИ.

Общо 561 души са загинали при катастрофи в България за 2021 година. Към края на октомври тази година „войната на пътя“ е отнела живота на 419 човека, показват данните на МВР.

Агенция „Пътна инфраструктура“ напомня на шофьорите да подготвят автомобилите си за зимни условия. Нека да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

В края на ноември предстоят проверки на наличните суровини и техниката за зимно поддържане - снегорини, техника за разпръскване на пясък, каквито се предприемат всяка година. В проверките ще участват представители на областните пътни управления, областните дирекции на МВР и други.
БТА