Анулиране на договора за АЕЦ Козлодуй иска Атака
Анулиране на договора за АЕЦ Козлодуй иска Атака / netinfo

Народното събрание да вземе решение, с което да задължи правителството да предприеме действия за анулиране на договора с Европейския съюз за затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”. За това настоява партия „Атака”. Лидерът й Волен Сидеров каза, че България е била измамена през годините от различни еврокомисари.

Волен Сидеров ще внесе в парламента проекторешение, според което кабинетът да бъде задължен да предприеме юридически действия в Брюксел за отмяна на договора за спиране на блоковете в атомната ни централа.

„Ако предложението ми не бъде прието, това ще е национално предателство”, каза Сидеров. Той подчерта, че България е била измамена още през 1999 г, когато еврокомисарят Гюнтер Ферхойген и тогавашният външен министър Надежда Михайлова подписват документ за затваряне на блокове от едно до четири. „Този документ, наречен по-късно меморандум е подписан само на английски език. Той няма правна стойност.

При правителството на Симеон Сакскобурготски измамата се узаконява и се извършва престъпление”, категоричен е лидерът на „Атака”. Той се позова и на текст от Виенската конвенция, даващ основание за атакуване на договора за изключване на реакторите, а именно, че страната ни е била подведена. Освен това Сидеров допълни, че през 2002 г група енергетици са се обърнали към Европейския съд за съдбата на АЕЦ „Козлодуй”, откъдето отговорили, че Ферхойген, а по-късно и еврокомисарката Де Паласио не са били оторизирани да говорят и решават от името на Еврокомисията.

Лидерът на „Атака” смята, че е подходящо при сегашното изготвяне на новата енергийна стратегия на Европа да се вкара поправка в договора на България с Евросъюза, която да позволи ново пускане на спрените атомните реактори в АЕЦ „Козлодуй”.