„Азитромицинът, Ремдесивирът и всички медикаменти, които се изкупуват от болничната мрежа, не лекуват коронавирус, те се използват за профилактика. Съветвам хората да не провеждат самолечение. От направената проверка от мен по аптеките става ясно, че в момента няма липса на медикаменти на национално ниво. Има липса на някои хранителни добавки, които се използват за увеличаване на имунитета. Хората се водят от някакво притеснение и паника, което не е полезно в този момент, имаме достатъчно количество лекарства". Това обяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов на извънреден брифинг.

Промениха часовете за пазаруване на пенсионерите в магазини и аптеки

"В аптеката в "Трета градска" показаха, че имат налични количества от азитромицин - най-търсеният антибиотик в момента, имат и нискомолекулярни хепарин. В аптека Студентска до блок 60 в ж.к. Студентски град също ги имат", посочи здравният министър.

Ангелов каза, че четирите основни доставчици на аптеки са го уверили, че в София има доставени до всички аптеки количества от медикаментите за бременни по начина, по който са се уточнили. В някои аптеки в страната все още не са доставени необходимите количества, но до края на утрешния ден по аптеките, които са на сайта на ИАЛ, ще бъдат доставени количествата антибиотици и нискомолекулярни хепарин, поясни той.

Преместват трансплантираните пациенти на „Александровска“ (ВИДЕО)

Министърът коментира и ситуацията с пациентите с бъбречна трансплантация. "В настоящият етап целият регистър на бъбречно трансплантираните пациенти е преместен в Клиниката по нефрология, която се намира на Арката и там ще бъде абсолютно безопасно за тези хора. На това място входовете са такива, че няма да позволят смесване на потоците с пациентите с COVID-19. В сградата, където беше Клиниката по нефрология и трансплантация ще се лекуват само пациенти с COVID-19, които са положителни и доказани. Там, ако беше останал този диспансер беше изключително опасно за живота и здравето на трансплантираните и хората, които подлежаха на такъв тип лечение, тъй като те са с подтиснат имунитет".