Трансплантирани пациенти изразиха безпокойството, че не знаят къде ще се извършват прегледите в „Александровска“, както и кои са лекарите, които ще ги преглеждат. То е предизвикано от оставките на целия екип на клиниката по нефрология и трансплантации на болницата заради несъгласие с преместването й за освобождаване на легла за пациенти с COVID.

Пациенти ще излязат на протест днес. „За един пациент има две условия – мястото и екипа”, заяви Христина Николова пред NOVA.

Директорът на „Александровска“ проф. Борис Богов увери, че нито един пациент няма да бъде изоставен. “Това (преместването) е временен акт, след този пик на коронавируса клиниката ще се върне на предишното си място. Днес всички пациенти ще бъдат преместени с помощта на техниците“, заяви проф. Богов. По думите му ще бъдат открити 340 легла за пациенти с коронавирус.

„Новият екип е достатъчно подготвен, това, че досега пациентите са работили само със стария екип, е проблем, според мен“, изтъкна директорът на „Александровска“, който вчера посочи, че още не е разписал колективните оставки на екипа на клиниката начело с проф. Паскалев.

„Не мога да конкретизирам причината за колективната оставка, тъй като тя не е упомената. Моето мнение е, че това е заради необходимостта от физическо преместване на клиниката по нефрология на друго място, далеч от блока, където са хоспитализирани пациенти с COVID-19 ”, обясни директорът на болницата проф. Борис Богов.

Той определи сигналите, че не се извършват изследвания, като фалшиви новини и потвърди, че тестовете никога не са спирали.