/ БГНЕС
"Ако установим устойчивост на спазване на противоепидемичните мерки на пазарите, ще гледаме да ги отворим възможно най-бързо след Великден. ", заяви здравният министър Кирил Ананиев, който отиде на пазара "Димитър Петков" в столицата, за да провели спазват ли се противоепидемичните мерки. Здравният министър подчерта, че проверки се правят непрекъснато и в големите търговски вериги. 

БАН с три сценария за COVID-19 – пик през май в най-добрия случай

"Правим проверки и в търговските вериги. Имаме непрекъсната връзка с най-големите търговски вериги и ходим непрекъснато на посещения там. Разбрали сме се вътре в самия магазин търговските вериги да спазват нужните изисквания. А навън, с помощта и на органите на реда, се спазва дистанция от метър и половина- два, без да има наплив. Не трябва да противопоставяме пазарите и големите търговски вериги. Пазарът е особено място за пазаруване. Досега я нямаше тази организация, която създадохме. Понякога се натрупват много хора буквално един зад друг и се борят да вземат този или онзи домат. Трябваше да преминем през този етап, за да свикнем с начина на новото поведение, което трябва да спазваме и след коронавируса", подчерта Ананиев.

Задължават търговските вериги да предлагат продукция на български производители

Ананиев остана доволен от въведената организация на пазара "Димитър Петков". "Видях много добра организация, няма сблъскване между клиенти, хората разбират, че трябва да се спазват правилата", заяви той.

"Не е достигнат пикът на заразата с коронавирус, предстоят "доста сериозни изследвания на критични места с критични хора, нека видим резултатите и дълбоко се надяваме да не стигнем високи нива на пика, но това зависи от всички нас". 

Задължават търговските вериги да предлагат продукция на български производители

"Дали коронавирусът се пренася чрез храна никой не може да каже, той мутира, важното е да няма струпване на хора, да няма прехвърляне на слюнка, възможно е предаване на болестта чрез допир до определена повърхност", каза още той и допълни, че се работи по всички възможни хипотези с цел преодоляване на всички възможни източници на зараза.

Министър Ананиев коментира и казуса с обвинението на прокуратурата към председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова, която вчера бе обвинена от прокуратурата за всяване на тревога. "Там се разви дебат, в който не искам да влизам, но и двете страни казват, че го правят в името на това населението да бъде обезпечено с лекарствени продукти. Нека съдебите органи да преценят".