/ ThinkStock/Getty Images
Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание, съобщиха от правителствената пресслужба.

Правителството прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. Местата за продажба следва да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство.

Бойко Борисов
МС, пресцентър

На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители.

Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Млечните продукти намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, твърдят канадски учени
ThinkStock/Getty Images

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Консумирането на повече плодове и зеленчуци облекчава симптомите на менопаузата
ThinkStock/Getty Images

Приетото Постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители и да запази поминъка им. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат.

Приетата мярка се отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната.

Малко по-късно днес депутатите от правната комисия приеха санкцията за търговските вериги, които не изпълняват задължението да предлагат българска продукция на местни производители в обектите им, да бъдат между 15 000 и 25 000 лева. При повторно нарушение наказанието скача от 30 000 до 50 000 лева.

Парламентарната комисия разгледа поправки в Закона за търговския регистър, но народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов предложи през преходните и заключителните разпоредби да бъде променен и Законът за мерките по време на извънредното положение, което бе прието единодушно.

Според поправката до отмяната на извънредното положение с акт на Министерския съвет може да се въвеждат временни мерки за защита на производството на храни, произведени на територията на България, търговията и пускането им на пазара във вериги от магазини.

С промените се дава възможност и да се въведе временна забрана за внос на определени храни от държави, които не са членове на Европейския съюз, при спазване на международните договори, по които Република България е страна.