Инвеститорът, за когото арестуваната кметица на „Младост” Десислава Иванчева съобщи, че е подал сигнала срещу нея, потвърди това специално за NOVA. Александър Ваклин каза, че именно той е бил изнудван да плати подкуп от 250 000 евро. 
 
„Поведението на кмета беше невероятно безобразие. Просто тя трябваше да бъде спряна, защото щеше да повлече след себе си и други институции”, заяви Ваклин. И поясни, че е сезирал органите на реда за искане на 250 000 евро за съобщителна процедура.

Иванчева, Петрова и Дюлгеров остават за постоянно в ареста
 
„Идеята за „зелен „Младост” е хубава, но беше опорочена по безобразен начин от този кмет”, коментира Ваклин. „Бих искал зеленият Младост да не е само цветът на американската валута”, допълни той.
 
След сигнала за рекордния подкуп и други инвеститори се оплакаха от натиск. Кметицата Десислава Иванчева бавела преписките на инвеститори, докато не се съгласят да се откажат да строят в собствените си имоти. Вместо това им предлагала да ги разменят за общински терени.

Арестуваха кмета на „Младост“, органите на реда влязоха и в Общината (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
„Тя ни предложи имот, който е в капитала на софийски имоти и ние да се откажем от нашите инвестиционни намерения и нашия терен и да реализираме нашите намерения там. И аз я попитах: „Добре, вие водите такива преговори, а упълномощени ли сте за това нещо? Тя каза, че имала одобрението и съгласието на Фандъкова”, разказа инвеститор.
 
Самата Йорданка Фандъкова също не може да се разпорежда сама с общинските имоти. Това става само с решение на общинския съвет.

Говорителят на община „Младост“: Няма фирма и няма подкуп, това е инсценировка срещу кмета
 
„Тя трябваше да направи списък с частните терени, на които не иска да се строи,  и списък на терените, които са общински и могат с тях да се обезщетят собствениците. Тази среща беше преди 2 месеца, такъв списък не сме видели”, заяви Николай Стойнев, председател на постоянната Комисия по икономика и собственост.
 
Говорителят на Десислава Иванчева коментира, че целта й е била да запази зелените площи в квартала. Той потвърди, че кметицата е бавила инвеститорски преписки.

Разкриха подробности около разследването за кмета на „Младост“
 
„Има такива преписки, но забавянето на е престъпление, прави се от г-жа Иванчева и нейния екип, за да се установят фактите, въпросителните около въпросните територии”, заяви Петър Кърджилов.
 
Дали забавянията на преписките са били в рамките на закона, предстои да установят проверките в район Младост.
nova.bg