/ БТА

МЕТ е търговец, с ясни финансови резултати, ясен мениджмънт и структура на управление. Няма руски газ, има втечнен газ, който ще бъде получаван от 18 май нататък в България. Това отговори министърът на енергетиката Александър Николов на въпрос от бившия енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова за посредниците по време на изслушване в парламента във връзка със спрените газови доставки от Русия.  

„Булгаргаз“: Ако бяхме приели да плащаме в рубли, цената на газа можеше да скочи непредвидимо

Преди това Петкова коментира, че "Булгаргаз" не е резервирал нито една молекула природен газ за България, а това резервиране на капацитет е осъществено от фирмата МЕТ. По думите й настоящият изпълнителен директор на "Булгаргаз" е довчерашен изпълнителен директор на фирмата МЕТ.

Фирмата МЕТ ни доставя отново руски газ, но с 30 процента по-висока цена, каза Петкова.

Това, което вие наричате посредници, по принцип са търговци, обърна се Николов към ГЕРБ и коментира какво се е случвало, по думите му, под строгия надзор на предишните управляващи. Той посочи, че за четири месеца от ноември 2019 г. до февруари 2020 г. "Булгаргаз" закупува 2,066 млн. мегаватчаса от корпоративни лица. По думите му, през тези четири месеца дългосрочните договори, както с Азербайджан, така и с "Газпром" са били валидни, така че не е било необходимо да се използват т.нар. посредници.


Директори прогнозират, че скъпият ток може да затвори училища и детски градини

Дотолкова доколкото механизмите за доставка на природен газ или всички други алтернативни трасета, включително Каспийския регион и съществуващите терминали в Турция и Гърция ще ни позволят, нагнетяването в хранилището в Чирен ще продължи със същите темпове, с които е планирано и по-рано, заяви още енергийният министър по време на изслушването. По времето на война най-неразумното нещо е да се сключват дългосрочни договори, каза още той относно преговори с "Газпром".

След изслушването от ГЕРБ-СДС обявиха, че ще пуснат сигнал до МВР, ГДБОП и ДАНС за продаван от МЕТ по-скъп руски газ на "Булгаргаз", за да го проверят.

БТА