Акушерката, пребила бебе, остава в ареста
Акушерката, пребила бебе, остава в ареста / снимка: БГНЕС, архив
Акушерката, пребила бебе, остава в ареста
79532
Акушерката, пребила бебе, остава в ареста
  • Акушерката, пребила бебе, остава в ареста

Софийският апелативен съд остави в ареста акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена в опит за убийство на новородено бебе в болницата "Софиямед".

Обнадеждаващи новини: Подобрява се състоянието на бебето, бито от акушерка

Пред магистратите 40-годишната жена отново заяви, че не е виновна и помоли да бъде освободена. Съдът обаче наложи най-тежката мярка за неотклонение на Емилия Ковачева с мотива, че тя представлява висока степен на обществена опасност.

Апелативните магистрати категорично не се съгласиха със становището на първата инстанция, че няма достатъчно данни Емилия Ковачева да е опитвала преднамерено да убие 4-дневното бебе.

Според съдия Николай Джурковски разследването до момента е представило достатъчно доказателства, че нападението е извършено с пряк умисъл за убийство и в тази връзка обвинението е коректно формулирано.

Адвокатът на акушерката Владислав Янев отново настоя тя да бъде освободена, тъй като на грижите и разчитат както двете й дъщери, така и възрастните й родители.

Пред съда Янев заяви, че е изпратил сигнал до главния прокурор, тъй като според него изтичането на шокиращите записи от камерите в „Софиямед" имало за цел да манипулира общественото мнение.

По този начин се отнемала възможността на Емилия Ковачева да получи законосъобразен процес: „Каквото съм имал да казвам, го казах на съда. Считам, че не се изземват по този начин записи. Записите следват да се изземат с оригиналния магнитен носител, а не с копие. И записите следва да се изземат от разследващия орган, а не да се получат от разследващия орган на копие, което е правено от лице, което може по някакъв начин да е заинтересовано. Това ми е било възражението".

Междувременно в медиите се появи втори запис от камера в болницата, която е заснела как акушерката Емилия Ковачева влиза при бебето час след побоя. От записа се вижда как тя отново започва да го малтретира. Фрапиращото във второто видео обаче е, че след ударите, Ковачева гали детето, слага му биберона и оправя одеялото му.

Към момента от прокуратурата твърдят, че няма съмнение жената да има психично заболяване и са сигурни, че тя е съзнавала какво върши.

4-дневно бебе в тежко състояние след побой от акушерка в частна болница

В крайна сметка Апелативният съд реши, че въпреки безупречното си професионално досие преди случая, Емилия Ковачева представлява висока степен на обществена опасност и за това тя трябва да остане в ареста.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.