4-дневно бебе в тежко състояние след побой от акушерка в частна болница
4-дневно бебе в тежко състояние след побой от акушерка в частна болница / снимка: БГНЕС, архив
4-дневно бебе в тежко състояние след побой от акушерка в частна болница
79372
4-дневно бебе в тежко състояние след побой от акушерка в частна болница
  • 4-дневно бебе в тежко състояние след побой от акушерка в частна болница

4-дневно бебе е в болница след побой, нанесен му от акушерка в частно лечебно заведение.

Инцидентът се случва по време на нощно дежурство в неделя срещу понеделник, в столичната болница „Софиямед”. Една от акушерките, които се грижат за бебетата в неонатологията - Емилия Ковачева, започва да нанася удари по главата и тялото на новороденото с ръце и със стъклено шише.

Това се разбира едва на сутринта, когато редовната смяна постъпва на работа, информира заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков.

„Моментално са уведомени полицията и прокуратурата затова действие. Акушерката е била с дългогодишен стаж, с безупречна репутация до момента. Какво е станало вечерта за тази агресия, трябва психолози да решат и да видим какво ще намерят следствените органи”, заяви д-р Пенков. 

Към момента не е ясно какво е отключило агресията в жената. От прокуратурата информираха, че тя е обвинена в опит за убийство.

От болница „Токуда”, където към момента бебето е настанено, съобщиха за Дарик, че животът му е вън от опасност и вероятно ударите не са нанесли трайни увреждания. Лекарите уточниха, че бебето е било прието с тежка черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и мозъчен кръвоизлив, причинени от нанесените му удари.

Положителното е, че състоянието му се е подобрило и има голяма вероятност да не останат трайни увреждания. Това обаче ще стане ясно с категоричност след като му бъде направен ядрено-магнитен резонанс.

„Това е криминална проява и трябва да се търси наказателна отговорност. Виждам, че са взети моментално мерки за отстраняването на акушерката”, коментира лекар от болницата.

Прокуратурата привлече като обвиняема акушерка за побой над новородено

Възможно е правата на акушерката за упражняване на професията да бъдат отнети, добави председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

„Но след обстойно изслушване на ситуацията и двете страни. Не съм чувала за друг подобен случай и се надявам никога повече да не се случи. Това противоречи на човешкия морал, а професионалния морал, на философията на нашата професия. Аз се надявам, че след като се направи проучването, ще вземем правилното решение”, коментира Василева.

Емилия Ковачева е задържана за 72 часа. Повдигнато й е обвинение за извършен опит за убийство на малолетно дете, намиращо се в безпомощно състояние, като деянието е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, се казва в официално съобщение на прокуратурата.

От „Софиямед” в свое становище допълват, че отстраняват от длъжност акушерката заради груби нарушения на служебните задължения, както и на професионалните етика и морал.