/ БГНЕС
Актьорът Васил Михайлов ще бъде удостоен с орден "Стара планина"
101628
Актьорът Васил Михайлов ще бъде удостоен с орден "Стара планина"
  • Актьорът Васил Михайлов ще бъде удостоен с орден "Стара планина"
На 81-годишна възраст актьорът Васил Михайлов ще бъде удостоен с орден "Стара планина" - първа степен, за изключително големите му заслуги в областта на изкуството и културата.

Решението, с което правителството предлага на президента да издаде указ за това, беше гласувано на днешното заседание. За същото отличие е предложен и актьорът Ириней Константинов. С орден "Стара планина" за заслуги в областта на спорта ще бъде награден бившият председател на Българската федерация по вдигане на тежести Христо Меранзов, а журналистът от БНТ Дончо Папазов ще получи отличието за заслугите си в областта на журналистиката и науката.

Капитан Петко войвода и още над 200 роли в театъра и киното съпътстват професионалния живот на легендарния Васил Михайлов, който само преди месец навърши 81 години. За заслугите му към изкуството и културата правителството предлага награждаването му с най-високото отличие - орден "Стара планина". Васил Михайлов е носител и на множество български и чуждестранни награди.

Миналата година, в навечерието на своя юбилей, актьорът отказа да приеме наградата Икар на Съюза на артистите за изключителен принос към българския театър, като знак на протест срещу това, което се случва и не се случва в театъра. Другият актьор, предложен за същото отличие, е Ириней Константинов. Той играе в множество театрални пиеси, филми, телевизионен театър.

Към момента Ириней Константинов работи в театър София. С орден "Стара планина" - първа степен ще бъдат удостоени също бившият шеф на Федерацията по вдигане на тежести Христо Меранзов и журналистът и рекордьор по гмуркане Дончо Папазов. Наскоро Христо Меранзов отпразнува 85-тата си годишнина. Дончо Папазов стана на 80. Той е наследник на известен род розопроизводители от Казанлък, а заедно със съпругата си Юлия организират научноизследователската програма "Планктон" през 70-те и 80-те години на миналия век.