Ако днес има избори, в НС ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС и партията на Кунева
Ако днес има избори, в НС ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС и партията на Кунева / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ако днес се проведат парламентарни избори, в парламента ще влязат със сигурност ГЕРБ, БСП, ДПС и партията на Меглена Кунева, а СДС е на границата. Това показва изследване на MBMD за актуалната политическа ситуация, рейтинга на политическите лидери и ситуацията в дясното пространство.

За ГЕРБ биха гласували 30,5% от избирателите, което поставя партията в позиция, близка до сегашната й в парламента, коментира социологът Мира Радева.

Проучването сочи, че 47% от хората, които през 1997-ма година са гласували за Обединените демократични сили, днес биха гласували за ГЕРБ, а над 43% от гласувалите за Синята коалиция през 2009-та година, ще гласуват за СДС.

В рамките на изследването са проведени интервюта в така наречените фокус групи от експерти. Основната оценка на тези групи за управлението на ГЕРБ е, че те налагат олигархичен режим, но спазват ангажиментите си да построят пътища в страната.

Оценката спрямо ситуацията в дясното пространство е, че е нужна смяна на лидерите Иван Костов и Мартин Димитров. По думите на Мира Радева двамата, особено Димитров, са влезли много силно в ролята - уж млад, пък мрънкащ.

"Хората искат да виждат ясна, позитивна новина за това какво ще се случи в бъдещето. Не може да избереш някого за лидер и той да ти се оплаква. Това не трябва да бъде традиционен политик. Това трябва да бъде магнетична фигура, някой от образите, които са популярни, но не са политици, които носят позитивния заряд, надеждата", подчерта социологът.

Според проучването личностите с най-високо доверие са българският еврокомисар Кристалина Георгиева и президентът Росен Плевнелиев. В същото време обаче леко се е увеличило доверието в лидера на БСП Сергей Станишев и лицето на новата партия у нас Меглена Кунева.