Ако 2/3 от живеещите в един вход не са платили, парното ще се спира
Ако 2/3 от живеещите в един вход не са платили, парното ще се спира / Sofia Photo Agency

„И сега в законодателството има възможност топлофикационните дружества да сключват договори за плащане на общата сметка за парно с живеещите в дадена сграда или вход, ако те са организирани в асоциация”, обясни председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай в предаването „Денят” на Дарик радио. По думите му в обсъждания от комисията нов Закон за енергийната ефективност няма предложение, което изрично да предвижда всяка сграда да получава обща сметка за парно от "Топлофикация", а абонатите сами да определят помежду си кой каква част от нея ще плати. В закона обаче се предвижда, ако 2/3 от живеещите във входа не платят сметките си в рамките на 2-3 месеца, да се счита, че те доброволно се отказват от услугата и парното им да бъде спирано.

Според председателя на енергийната комисия в парламента засичането на електромерите всеки месец повишава разходите на електроразпределителните дружества. Въпросът за периода, в който да се отчитат техните показания, е от компетенциите на енергийния регулатор, посочи още Аталай, но по думите му, щом в Германия могат с изравнителни сметки на десет месеца защо и в България да не бъде така.

На въпрос дали новият Закон за енергийната ефективност ще защитава коректните платци, на които е спряно топлоподаването, Рамадан Аталай отговори, че такъв текст няма.