Акция „Огнярите се премести в Пловдив, задържаха и бивш полицейски шеф
Акция „Огнярите се премести в Пловдив, задържаха и бивш полицейски шеф / снимка: Пресцентър на МВР
Акция „Огнярите" се премести в Пловдив, задържаха и бивш полицейски шеф
30898
Акция „Огнярите" се премести в Пловдив, задържаха и бивш полицейски шеф
Министър Цветан Цветанов за акция "Огнярите"
  • Акция „Огнярите" се премести в Пловдив, задържаха и бивш полицейски шеф
  • Министър Цветан Цветанов за акция "Огнярите"

Полицията арестува четирима митничари и трима служители на фирма за производство на цигари, защото укривали цигари с изтекъл бандерол, подлежащи на унищожаване. Операция „Огнярите" бе проведена във Враца и в Пловдив.

По време на акцията във врачанското село Бели извор полицията е открила 69 мастербокса с цигари, укрити в предприятието, където е трябвало да бъдат изгорени, защото били с изтекъл бандерол. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че в предприятието е трябвало първоначално да бъдат изгорени около 3000 мастербокса цигари. „Имахме информация, че се укриват в помещения и кухини в самото предприятие. Започна и насрещна проверка в складовете, обявени за унищожаване на цигари в Пловдив", обясни вътрешният министър.

Законовата процедура предвижда изгарянето на цигарите с изтекъл бандерол, а производителят след това получава от държавата стойността на платения акциз.

Служител на "Кингс Тобако", който е бивш началник на "Криминална полиция" в Пловдив, беше задържан при полицейската операция. Арестуваният Иван Вълчев е бивш шеф на „Криминална полиция" към ОД на МВР-Пловдив.

Старши комисар Тодор Чонов, директор на ОД на МВР-Пловдив, уточни че акцията е започнала снощи. В ареста за 24 часа са седем души, като четирима от тях са служители на Митница Пловдив, експерти от отдел „Акцизи" и трима - служители на тютюневата фирма. „Всички те са задържани във Враца", допълни старши-комисар Чонов.

„Нямаме притеснения относно проверките, които се извършват в складовете на фирмата днес. Проверките при нас са ежедневие, тъй като работим с акцизи и  бандероли, те не са нещо необичайно", обясни Милен Щерев, маркетинг мениджър във фирма „Табакос", относно полицейската акция „Огнярите", която разпореди вътрешният министър Цветан Цветанов.

По думите му, това че са задържани техни служители, е въпрос на морални ценности и техни виждания. „До момента не е имало повод да се съмнявам в качествата на Иван Вълчев", коментира Щерев. „Смятам, че всеки един наш служител е лоялен и съм учуден, че има хора, които злоупотребяват с името на фирмата", каза още той. Щерев беше категоричен, че това е прецедент в историята на фирмата. Според него няма да има други задържани, няма да бъдат и констатирани нередности след проверката в складовете.

Вчера следобед по план служители от  тютюневата фирма е трябвало да закарат голямо количество цигари със стар акцизен бандерол за изгаряне в пещите във Враца. Присъствал е и екип от Митница Пловдив. Бившият шеф на „Криминална полиция" Иван Вълчев в момента работи в тютюневата фирма. При направените проверки от полицията в автомобилите на митничарите са намерени 69 стека с цигари, а в колите на служителите на фирмата още 15 стека. Около пещните помещения са открити 70 мастербокса с цигари, укрити на различни места. В момента се установяват наличните и изгорените количества, както и колко от тях са изнесени в село Бели извор, Врачанско. В късния следобед ще станат ясни резултатите от проверката.