Акад. Владимир Овчаров става управител на Фонд „Научни изследвания
Акад. Владимир Овчаров става управител на Фонд „Научни изследвания / Sofia Photo Agency, архив

Със своя заповед министърът на образованието, младежта и науката акад. Стефан Воденичаров определи за управител на Фонд "Научни изследвания" акад. Владимир Овчаров.

На основание на чл. 10, ал. 2 от Правилника на Фонда, договор за управление с акад. Овчаров ще бъде сключен след съгласуване с изпълнителния съвет на ФНИ.

Акад. Владимир Овчаров е роден на 2 октомври 1940 г. в София. Завършва медицина през 1966 г., от 1967 г. постъпва като асистент в катедрата по анатомия на Медицинския университет - София, където работи и досега. Научната му дейност е предимно в областта на невроморфологията, която започва още като студент - предимно структурата и хистохимията на ЦНС, филогенетично и онтогенетично развитие на редица области на ЦНС, структурата, хистохимията, пластичността и развитието на синапсите в ЦНС.

В последните 20 години работи върху половите различия в различни области на ЦНС. Дълги години е посветил на изследването на структурата и химичния състав на клетъчните мембрани на нервните, но и на редица други клетки - ентероцити, сперматозоиди, туморни клетки, скелетни мускули, структурата и хистохимията на миелина.

Има също така редица изследвания и върху двигателната система междупрешленови дискове, скелетни мускули. Редица изследвания са посветени на сърдечно-съдовата система, предимно кръвоснабдяването на мозъка, където данните имат съществено значение за невропротекцията на мозъка при различни операции,предимно в кардиохирургията. В своята изследователска дейност той е използвал редица методи, като е разработил и някои нови хистохимични методи. Получените многобройни оригинални резултати са отразени в над 220 публикации, повечето от които в международни списания с висок импакт фактор, както и на 5 монографии, три от които са издадени в чужбина. Взел е участие в десетки научни форуми, където е изнесъл над 240 съобщения.

Акад. Овчаров е дългогодишен университетски преподавател - провел е хиляди часове упражнения и семинари, както и хиляди часове лекции на български, немски и английски език. Лекциите за били за различни специалности студенти, както и за специализиращи лекари. Три пъти е бил гост - професор в Германия. Изнасял е лекции в редица европейски университети. Той е взел участие в написването на 23 учебника и учебни помагала, като някои учебници имат по 6 преработени издания. По тях са се обучавали хиляди студенти по медицина, дентална медицина, фармация и др. Бил е ръководител и участник в множество научни проекти.

Член е на 14 научни български и международни дружества, като на три от тях е председател.

Акад. Овчаров е бил главен редактор на две български списания и член на редакционните съвети на 4 международни и 12 български списания. Получавал е много награди за научна, преподавателска и професионална дейност, бил е лекар на годината - 2007 г. Заемал е над 20 административни и научни длъжности, като е бил и ректор на Медицинския Университет София от 1999 до 2008 г. Той е организирал над 60 научни прояви - конгреси, конференции, работни срещи и симпозиуми.