Адвокатите на Лазар Колев искат да бъдат призовани нови свидетели по делото Белнейски
Адвокатите на Лазар Колев искат да бъдат призовани нови свидетели по делото Белнейски / снимка: DarikNews.bg

Този петък приятели и познати на единствения обвиняем по делото "Белнейски" Лазар Колев организират протест пред пазарджишката полиция, това заяви за Дарик инициаторът на проявата Георги Зайков. Той призова, всички, които смятат, че Колев е невинен, да дойдат в 17 часа пред полицейската дирекция.

Окръжният съд в Пазарджик ще се произнесе в сряда кои от исканията на защитата на обвиняемия за убийството на сестрите Белнейски ще бъдат уважени. Адвокатите на Лазар Колев искат да бъдат призовани нови свидетели по делото. Сред тях е пастирът, който намерил труповете на момичетата в местността "Грамадите".

Адвокат Марин Марковски поиска от съда да бъде призован като свидетел и Рашид Ахмед Хасанов, който е бил в една килия с Петър Вергиев, кум на Васил Телбизов - Черногореца. Последните двама бяха задържани преди години, когато полицията в Пазарджик разби престъпна група, занимаваща се с трафик на жени зад граница. Според Марковски този човек е разпитван в хода на досъдебното производство по случая Белнейски. Той е заяви, че Вергиев е казал: "Ако се знае какво направихме със сестрите Белнейски, живи ще ни обесят".

Защитата поиска в съда като свидетел да бъде разпитан и синът на настоящия депутат и бивш заместник-министър на транспорта Георги Петърнейчев, както и още четирима души, работили като охранители в пазарджишката фирма "МИО", собственост на вуйчото на обвиняемия Паун Лазаров.

Защитата настоява и за справка от Главна дирекция за изтърпяване на наказанията, която да покаже присъдите на ключовия свидетел по делото Владимир Славов-Иширковеца. Адвокатите на Лазар Колев ще искат да бъде взета и справка от Национална следствена служба относно същия човек.

Да бъде изготвена физикохимическа експертиза, която да изследва ноктите на сестрите Белнейски за остатъчен биологичен материал, поискаха още адвокатите Марин и Димитър Марковски , баща и син. Те настояват и за задължителна фотоекспертиза на видеозаписите, направени в района на местността "Свети Констатин" край Пещера. В записа се виждат две момичета със ски-екипи, които се разхождат. Прокуратурата се възпротиви на искането на защитата с мотива, че записите са предоставени за разпознаване от майката на момичетата, която е казала, че това не са нейните дъщери. Фани Белнейска потвърди това и пред Дарик.

При експертизите е установено, че Христина Белнейска е била с генетично гинекологично заболяване - остра кондилома. При полово сношение, защитата е категорична, че партньорът със сигурност би се заразил, затова адвокатите искат да бъде изслушан и специалист по полови болести.