/ източник снимки: Евгени Чалъков
Това е професор Галилей Симеонов или просто Никола Цветин. И едва ли има някой в средите на изкуството, пък и извън тях, който да не го познава или да не е чувал за него. Дългогодишен преподавател в Националната художествена академия и смятан за един от последните живи класици на българското изобразително изкуство, създател на един от емблематичните портрети на Васил Левски. Всеки възрастен човек, особено от неговия ранг, трябва достойно и спокойно да живее старините си. Животът обаче се оказва неблагосклонен към него.

Днес художникът се опитва да преживява сам в безкрайна мизерия,нищета и бедност, в стара, оставена от дядо му порутена къща почти без покрив, без ток в монтанското село Гаврил Геново. А вечер вместо в легло, си ляга в каручка. Преди 10 години губи и съпругата си, деца няма.

Галилей Симеонов порутена къща
Евгени Чалъков

За нелеката съдба на 91-годишния творец обърна внимание художникът Евгени Чалъков.

Пред Dariknews.bg той сподели, че е потресен и изключително обезпокоен от обстановката, в която е открил професора: „Много тъжно, крайна мизерия и изключителна бедност“ - така го намира Чалъков в монтанското село. И въпреки това той е със силен дух, бистър ум и все така творческо съзнание.

91-годишният творец днес има нужда от простички неща – нормално жилище за зимата, материали за рисуване и помощ от социален патронаж, който да му осигурява храна.

Евгени Чалъков

Преди 2 дни председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов разговаря с кмета на Монтана Златко Живков за условията, при които живее Галилей Симеонов.

„Зная, че от много години този талантлив творец, когото помня от Художествената академия, избра да живее в монтанското село Гаврил Геново, а сега разбирам, че има нужда от подкрепа, защото е останал съвсем сам на преклонната си възраст”, каза Вежди Рашидов по време на разговора си с кмета.

Двамата обсъдиха как да се подкрепи известният художник, включително и търсене на възможност да бъде настанен в Дома за артисти ветерани в София, стига той да пожелае това.

А ние се надяваме, че този велик художник и български талант ще доживее старините си в нормални условия, каквито заслужава.

Евгени Чалъков