/ iStock/Getty Images
5 са анулираните писмени работи на втората задължителна матура по предмет по избор, която се проведе днес, съобщиха от образователното министерство.
 
Трима от нарушилите правилата са полагали изпит по география и икономика в Ружинци, Петрич и Каварна.

Вижте отговорите на матурата по избор за зрелостниците
 
По един случай е регистриран в София и Самоков на изпитите по английски език и философски цикъл. Близо 40 500 зрелостници зрелостници се явиха днес.
 
Най-много – над 14 000 положиха изпит по английски език.

 Учениците, които се обучават в професионални гимназии избират между два варианта – да се явят на втори държавен зрелостен изпит по общообразователен предмет или вместо това, в дипломите им да се впише средноаритметичната оценка от писмения и устния изпит за придобиване на Степен на професионална квалификация. Близо 11 хиляди ученици са избрали втория вариант.

Слав завършва испанската гимназия и се яви на матура по испански език, също и Радина. И двамата смятат, че изпитът е бил много лесен:
 
"Беше доста елементарно направен, като за дете в 8 клас", сподели Слав
 
"Матурата не е толкова трудна.Нивото на матурите по езици не е толкова високо.Факт е, че на втори модул на 20 минута всички бяхме готови.", посочи Радина.
 
Весимира и Йоан са от френската гимназия, но и те са избрали испанския език за втората си матура. Тя иска учи инженерство, а той – фотография и операторство в НАТФИЗ.


 9 500 квестори следиха за реда в изпитните зали и в коридорите на училищата, в тях имаше и видеонаблюдение. Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 13 юни.