/ iStock/Getty Images
Нормално започна изпитният ден в 13 учебни заведения в Добричка област, съобщиха от РУО. Матура по БЕЛ днес полагат 954 зрелостници, не са се явили 21 от предварително подалите документи.

От над 11 милиона комбинации, чрез специален софтуер, беше избран изпитният вариант за днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. Генерирането на теста за матурата стана тази сутрин в 5.30 часа в Министерството на образованието и науката.

1024 зрелостници от Добричко са подали заявления за матурата по БЕЛ, 49 не са допуснати заради двойки

Изпитният вариант съдържа 41 въпроса, като темата за 41-ия въпрос, за написването на интерпретативно съчинение или есе, ще бъде обявена след края на изпита. Той започна в 8.00 часа и продължава четири астрономически часа. Темата за 41-ия въпрос е под номер 13.

407 квестори ще следят за реда в училищата по време на тазгодишните матури в Добричко. За днешната матура по български език и литература в цялата страна 52 650 зрелостници са подали предварителни заявления за явяване на нея. 

Изпитът ще се състои в 4143 зали в 677 училища, като в тях са включени и две училища в чужбина. За сигурността на изпита ще отговарят 10 500 квестори, които ще са в класните стаи и по коридорите на училищата.