40% от Плана за действие на правителството вече са изпълнени
40% от Плана за действие на правителството вече са изпълнени / netinfo

Министерството на външните работи изпрати първата част от своя отчет за свършената работа преди решаващия доклад на Европейската комисия през септември. 40% от мерките, заложени в плана за действие на правителството за пълно покриване на критериите за членство в Европейския съюз вече са изпълнени. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин.

Той е убеден, че ако реформите в страната продължават със сегашните темпове, България ще е в състояние да изпълни абсолютно всички свои ангажименти към Европейския съюз до септември.

От своя страна, министърът по европейските въпроси Меглена Кунева изрази задоволство от съдържанието на отчета. Кунева се надява мониторинговият доклад, който Европейската комисия ще представи през есента, да е последният подобен документ преди влизането на страната ни в Европейския съюз.

Аз съм почти сигурна, че решението за членството на България ще бъде взето през октомври, коментира Кунева.

След среща с комисаря по социалната политика и заетостта Владимир Шпидла, Меглена Кунева уточни, че в отчета не са описани конкретни случаи, свързани с борбата срещу корупцията и престъпността. Акцентът е поставен върху обобщени данни, които схематизират българските усилия за справяне с проблемните области.

Калфин коментира, че проектът за Закон за дипломатическата служба е във финална фаза на изготвяне и съвсем скоро ще бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет. В закона вероятно ще залегне регламент, свързан с процента на политическите назначения в българската дипломация.

Този процент ще е може би между 10 и 20 процента. Разбира се, ще видим парламентът след това какво ще приеме, каза Калфин.

Ивайло Калфин прие министъра на външните работи на Босна и Херцеговина Младен Иванич. Двамата министри изказаха сериозна загриженост около ескалацията на напрежението в Близкия Изток.

България очаква страните в Израело-палестинския конфликт да се въздържат максимално от военни действия и провокации, категоричен бе българският външен министър.