30 години затвор за избягал затворник, опитал да убие бургазлийка
30 години затвор за избягал затворник, опитал да убие бургазлийка / ThinkStock/Getty Images

Наказание 30 години лишаване от свобода в затвор при първоначален строг режим ще търпи Георги Андонов за опит за убийство на 27-годишна жена от Бургас и бягство от затвор, съобщиха от съда.

Днес Окръжен съд Бургас призна за виновен Андонов в това, че на 4 юли т.г. в бургаския парк „Славейков” с особена жестокост и по особено мъчителен начин при условията на опасен рецидив, направил опит умишлено да умъртви млада жена. Той нанесъл с нож множество прободни наранявания в областта на цялото й тяло.

Съдебният състав призна за виновен Андонов и в това, че на 5 юли, като затворник, изтърпявал наказание лишаване от свобода за срок от 10 години и 10 месеца в Затворническо общежитие от открит тип „Строител” към Затвора в Бургас, е избягал, като не се е завърнал от месечен домашен отпуск, разрешен за времето от 14.30 ч. на 3 юли до 14.30 ч. на 5 юли 2015 г.

По молба на подсъдимия Окръжен съд Бургас разгледа делото по реда на съкратеното съдебно следствие. Преди това Андонов призна всички факти в обстоятелствената част на обвинителния акт и заяви, че не желае да се съберат доказателства за тях. В съдебното заседание той каза, че е извършил престъплението от ревност.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас пледира, че престъплението е извършено при условията на опасен рецидив, което сочи за изключително завишена обществена опасност както на подсъдимия като личност, така и на деянието с оглед характеристиките му.

Защитникът на Андонов пледира за наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода.

След като изслуша становищата на страните Окръжният съд в Бургас осъди Стефанов на доживотен затвор за извършения опит за убийство. Предвид реда на съкратеното съдебно следствие, по който протича делото, това наказание е редуцирано на 30 години лишаване от свобода. По повдигнатото второ обвинение за бягство от затвора подсъдимият получи наказание 1 година и 4 месеца лишаване от свобода, след редукция. Съдът определи на Андонов едно общо наказание за извършените от него деяния, а именно по-тежкото от тях - 30 години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор.

Присъдата на Окръжен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд Бургас в 15-дневен срок.