2700 деца са били настанени в социална институция през миналата година
2700 деца са били настанени в социална институция през миналата година / Sofia Photo Agency, архив
2700 деца са били настанени в социална институция през миналата година
37292
2700 деца са били настанени в социална институция през миналата година
  • 2700 деца са били настанени в социална институция през миналата година

Близо 2700 деца са били настанени в социална институция през изминалата 2010-а година, съобщи заместник-министърът на труда Валентина Симеонова по време на семинар, посветен на реформата в институционалната грижа за децата. Симеонова обясни още, че има напредък в развитието на приемната грижа, като в момента у нас има 558 приемни семейства, а над 20 от тях са от ромски произход. Валентина Симеонова представи и план за действие по визията за извеждане на децата от институциите, който предвижда до края на тази година общините да започнат да изграждат новите услуги за деца.

Настаняването на деца в институции продължава, тъй като няма изградена добра алтернативна грижа за тях, обясни Валентина Симеонова, като подчерта, че приблизително същият брой деца напускат институциите заради навършване на пълнолетие. Предприети са мерки спрямо 265 деца от домовете, които са в критично здравословно състояние, обясни Симеонова: „Ние направихме оценка със специалисти, индивидуална оценка на всяко дете. В момента специалистите подготвят и подходящ план за действие, очевидно някои от децата ще бъдат настанени в клиники в София и по-големи градове".

През 2010 година са закрити 7 социални институции и са създадени 20 центъра за заместваща грижа. 225 деца са били настанени в приемни семейства, сред които и ромски. В рамките на визията за извеждане на децата от институции ще бъдат реализирани 5 проекта с кръстосано финансиране по 3 оперативни програми. Един от тях предвижда обучение на персонала в сегашните домове за бъдещата грижа за децата.