15 екипа оценяват щетите от взривовете край Челопечене
15 екипа оценяват щетите от взривовете край Челопечене / Sofia Photo Agency
Обстановката в пострадалите след взривовете селища вече се успокоява. В Чепинци технически екипи от община Нови пазар описваха през деня щетите от инцидента в пострадалите домове.

Първите четири техническите комисии от община Нови Искър започнаха работа в Чепинци към 9:30 часа тази сутрин - около два часа след уреченото време. Към 15 часа екипите в помощ на жителите на пострадалото село и на другите селища в околността станаха 15. Според кмета на Чепинци – Соня Стоянова днес следобед е пристигнал и първият камион със стъкла, с които да бъдат поправени счупените прозорци.

На територията на селището има две водоноски, които почистват прахта по улиците. В селото са пристигнали още екипи от Министерство на отбраната, които подпомагат разчистването на отломките.

След описването и заснемането на щетите, техническите комисии трябва да предадат данните на експерти от Гражданска защита, които да изчислят загубите. Това, което обаче притеснява хората, е изискването пострадалият имот да бъде основен за тях. Тоест – да нямат второ жилище, тъй като по думите на местните след голямото наводнение в района през 2005 година, собствениците на две или повече жилища така и на са получили обезщетение. И още:

„Тормози ни, че държавата абдикира и не си гледа работата. Вчера никой не дойде, две патрулки на входа на селото - никой никъде да не мърда. Никаква евакуация, никой нищо не ти казва, кметицата казва всеки да се спасява кой, както може”, коментираха пострадали от взривовете жители на Чепинци.

Очаква се техническите експертизи на жилищата на пострадалите в Чепинци да приключат към 6:30 тази вечер и да продължат през целия утрешен ден. Щетите върху земеделските площи в близост до селищата пък, ще бъдат оценени от комисия към Областна Дирекция „Земеделие и гори”.