14 млн. лв. ще бъдат отпуснати за ликвидиране на щетите от наводненията
14 млн. лв. ще бъдат отпуснати за ликвидиране на щетите от наводненията / снимка: БГНЕС

14 млн. лева ще бъдат отпуснати за ликвидирането на щетите в населените места, които пострадаха при наводненията от началото на месеца. Това стана ясно след среща между президента Росен Плевнелиев и министъра на вътрешните работи и шеф на Кризисния щаб Цветан Цветанов.

На срещата са били обсъдени мерките за преодоляване на щетите от бедствието в Хасковска област.

Основната тема, която е била дискутирана, е свързана с промени в Закона за водите. "Реформата в сектора е важна условност за договарянето между България и Европа за новите оперативни програми", заяви Плевнелиев. По думите му, категорично трябва да бъде изяснена собствеността на обектите, да се знае за всеки язовир - кой е негов собственик, оператор и концесионер.

"Ако е имало постоянен контрол на язовир "Иваново", щяхме да избегнем жертвите", подчерта министър Цветан Цветанов.

Росен Плевнелиев настоя да се изясни собствеността на всички язовири, а Министерството на околната среда и водите да разработи договори между оператори и концесионери, за да се изяснят правилата и отговорностите. Хората в Хасковско са изключително солидарни един към друг, коментира още той и подчерта, че се гордее, че е президент на народ, който в критични моменти си помага.

След сериозните наводнения трябва да се вземат сериозни мерки за изясняване на отговорностите във водния сектор, да бъдат изготвени ясни регистри за собственост - това е на дневен ред, поясни президентът и допълни, че водната реформа и промяна в Закона за устройството на териториите са приоритетни за България.

Министърът на вътрешните работи изрази убеждението си, че контрол върху водните съоръжения в страната ще бъде постигнат и с общи усилия - до 6-7 месеца, село Бисер, което пострада най-сериозно при наводненията, ще бъде напълно възстановено.

На въпрос дали някой ще понесе глоба за допуснатите грешки, Цветан Цветанов заяви, че според него е по-важно да бъде осъществен своевременен контрол.

Установено е, че от преливането на язовир "Иваново" до стигането на водата при хората е имало един час и ако на мястото е имало постоянен контрол, както е редно да бъде, нямало да има жертви в село Бисер, заяви още министър Цветанов.

Скъсана стена на язовир "Иваново" потопи харманлийското село Бисер, в което живеят над 800 души. Още няколко села в района бяха засегнати от водната стихия. Бедствието взе 10 жертви.