1317 кандидат-студенти на изпита по история в СУ
1317 кандидат-студенти на изпита по история в СУ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Възстановяване и развитие на Българското царство 1185 - 1207 г." е първата тема, която се падна на днешния кандидатстудентски изпит по история в Софийския университет. Втората тема, изтеглена от Мая Василева от Бобов дол по която могат да пишат кандидат-студентите е „Възстановяване на българската държава 1878 - 1879 г."

На кандидат студентският изпит по история в Софийския университет, който започна в 09.00 ч., се явяват 1317 кандидати. Писменият изпит се състои в развиване на тема. Изпитната комисия формулира темите в деня на изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по История на България.

Кандидатстудентският изпит по история е вход към специалностите: Философия; Социология; Политология; Публична администрация; Културология; Библиотечно-информационни науки; История; Археология; Етнология; История и география; История и философия; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2013/2014 г. приключва днес с изпити по история на България, събеседване за специалност Изобразително изкуство, музикален инструмент или пеене.

Изпитът по изобразително изкуство се провежда под формата на събеседване, на който кандидат-студентите представят портфолио с авторски рисунки. Кандидат-студентите отговарят на въпроси относно впечатленията си от посетени художествена изложба, музей, галерия или друга изява на художници и изясняване на особеностите на творческия процес и изразните средства в творби, които са представили на събеседването в оригинал.

Кандидатите за специалност Музика полагат изпит по музикален инструмент или пеене от 14.00 ч. Всички кандидати са задължени да изпълнят наизуст две музикални произведения по избор.