100 автомобилни състезатели са блокирани на „Белмекен
100 автомобилни състезатели са блокирани на „Белмекен / снимка: БГНЕС

Обстановката в Пазарджишка област остава усложнена след обилните снеговалежи през последните две денонощия. Най-тежко е положението в общините Велинград, Батак, Ракитово и Пещера.

Десетки са получените сигнали за закъсали автомобили, паднали клони, дървета и скъсани електрически проводници в цялата пазарджишка област през последните 48 часа. Има сигнали за закъсали автомобили в планинските части от областта. Обстановката продължава да бъде усложнена, като най-тежко е положението в общините Велинград, Батак, Ракитово и Пещера.

Община Велинград обяви бедствено положение заради липсата на електричество в целия район. Три села в общината остават откъснати от света. В Пещера заседава Кризисният щаб, в момента пътищата в общината са проходими с изключение на направлението към курорта "Свети Константин", което е затворено за движение.

Снежната стихия ограничи движението и в общините Батак и Ракитово. По данни на хидрометеорологичната станция, снежната покривка във Велинградско и високите части на общините Пещера и Батак достига до метър, а заради силния вятър и навяванията преспите по места достигат и до над два метра и половина.

100 автомобилни състезатели, гости и спортисти са блокирани във Високопланински спортен комплекс "Белмекен".

До късно снощи напускането на базата бе невъзможно заради силния вятър и навяванията, които пречат за почистването на пътя за Юндола.

Затворен за движение е пътят Белово-Юндола. По пътя Батак-Доспат всички МПС трябва да се движат задължително с вериги, забранено е движението на товарни автомобили над 3.5 т. По пътищата Велинград-Сърница и Велинград-Юндола-Якуруда, товарните автомобили трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета.