10 години лишаване от свобода за бившия шеф на НРС Кирчо Киров
10 години лишаване от свобода за бившия шеф на НРС Кирчо Киров / БГНЕС, архив

Военно-апелативният съд потвърди присъдата на Военния съд в София, с която на бившия шеф на НРС генерал лейтенант Кирчо Киров е наложено наказание от 10 години лишаване от свобода за длъжностно присвояване на почти 5 милиона лева.

10 години затвор за бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров

Решението е от 19 май тази година, като с него частично е изменена присъдата на Софийския военен съд, като е преквалифицирано деянието на подсъдимия Кирчо Киров и го оправдава, че за улесняване на присвояването са били изготвени документи с невярно съдържание.

Ген. Кирчо Киров: Процесът срещу мен е политическа поръчка

Наложено е максималното предвидено в закона наказание лишаване от права - лишаване от право да заема длъжността ръководител в държавно или обществено учреждение за срок от 13 години и наказанието лишаване от право да упражнява ръководна професия за срок от 13 години.

Прокуратурата отрича делото срещу ген. Кирчо Киров да е политическо

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова определи ефективната присъда срещу Кирчо Киров като успех за държавното обвинение.

Според прокуратурата за улесняване на присвояването Киров е съставил над 1000 официални финансови документа. Втората съдебна инстанция не се съгласи с това.

Арнаудова коментира, че за тях това е успех дотолкова, доколкото се потвърждава осъдителна присъда и се запазва сравнително тежкото наказание, което е наложено. Военно-апелативна прокуратура ще прецени дали да протестира частични оправдателен диапозитив.

Делото до Военно-апелативен съд беше стигнало след жалба и на Кирчо Киров, но и след протест на прокуратурата, която поиска по-високо наказание. Сега дали ще поиска същото и от Върховния касационен съд, прокурорите предстои тепърва да преценяват.