Прокуратурата отрича делото срещу ген. Кирчо Киров да е политическо
Прокуратурата отрича делото срещу ген. Кирчо Киров да е политическо / снимки: БГНЕС
Прокуратурата отрича делото срещу ген. Кирчо Киров да е политическо
81303
Прокуратурата отрича делото срещу ген. Кирчо Киров да е политическо
  • Прокуратурата отрича делото срещу ген. Кирчо Киров да е политическо

Военният съд осъди на 10 години затвор и конфискация на половината имущество бившия директор на разузнаването ген. Кирчо Киров. Той е лишен и от право да заема няколко години определени държавни длъжности.

По делото са разпитани над 50 свидетели и е работено изключително по доказателства, заяви говорителят на Военно окръжна прокуратура Елин Алексов.

10 години затвор за бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров

„Направихме всичко необходимо по време на досъдебното производство да бъдат събрани и преценени абсолютно всички доказателства. Не сме отказали нито едно доказателствено искане от обвиняемия по време на досъдебното производство. Съдът възприе изцяло тезата на обвинителния акт. Затова ген. Кирчо Киров получи една сравнително тежка присъда. 10 години лишаване от свобода е минимумът за такова престъпление в особено големи размери и особено тежък случай”, обясни Алексов.  

Делото започна в Софийския военен съд през есента на 2013 г. по внесен обвинителен акт, с който генерал-лейтенант Кирчо Киров беше обвинен, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на Националната разузнавателна служба е присвоил държавни средства в левове, евро, щатски долари и английски лири в особено големи размери - близо 5 млн. лева.

Прокуратурата отрича делото срещу ген Кирчо Киров да е политическо
netinfo

В първия си коментар след обявяването на осъдителната присъда ген. Кирчо Киров заяви, че делото срещу него е политическа поръчка, свързана с необходимостта  знакови личности да бъдат осъдени.

Ген. Кирчо Киров: Процесът срещу мен е политическа поръчка

„Ген. Киров е има за година и половина време всички тези свои твърдения да намери начин чрез съдебното следствие да ги докаже. Нищо политическо няма в едно престъпление присвояване, извършено от длъжностно лице на висок пост. И да е имало нещо политическо, нищо такова не бе доказано и не беше нужно. Става дума за средства - почти 5 млн. лева, получени от ген. Кирчо Киров, разпоредени от него да бъдат похарчени незаконосъобразно”, разясни прокурор Алексов.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Военно-апелативния съд в срок до 15 дни.  Ген. Кирчо Киров каза, че ще обжалва. От Военно окръжната прокуратура още не са решили  дали ще протестират размера на наказанието.

Ген. Кирчо Киров е обвинен за присвояването на близо 5 млн. лева. Парите са били отнети чрез фалшиви документи и са били предназначени за нуждите на службата. Киров отказа възможността делото да се гледа по съкратената процедура. Процесът вървеше при закрити врати заради секретните документи по него.