Представят българските научни постижения в Брюксел
Представят българските научни постижения в Брюксел / netinfo
Българските научни постижения и открития ще бъдат показани в Кралския природонаучен музей в Брюксел. Изложбата е по повод влизането на България в Европейския съюз, а организатор е Министерството на образованието и науката. Делегацията ще бъде водена от вицепремиера Даниел Вълчев.

В изложбата в Кралския природонаучен музей ще бъдат представени български открития със световно значение като например революционната автоматична шестскоростна кутия, изобретена от Румен Антонов, киселото мляко, дължащо вкуса и качествата си на откритата през 1905 година от доктор Стамен Григоров bacterium bulgaricus, първият в света електронен часовник на Петър Петров, който завинаги променя метода за показване на времето.

Поканени да присъстват на изложбата са европейски комисари, отговарящи за наука, образование и иновации, европейски министри на науката, посланици и научни аташета на страните членки в Брюксел, представители на Европейската научна фондация.

След откриването на изложбата ще бъде представен и 20-минутен филм в българската наука. В делегацията, водена от министър Вълчев, са включени още ректори на висши училища и представители на Българската академия на науките.